İlişkiler

Duygusal İlişkilerde Bağımlılık

Duygusal ilişkiler insanlara çoğu zaman çok güzel duygular hissettirir fakat bunun yanında bazen kişilerin ilişkide yaşadığı duygusal bağımlılık kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bunlar kişinin “ben onsuz ne yaparım”, “o olmazsa yaşayamam”, “onsuz bir hiçim” gibi cümleler kurmaya başladığı durumlarda aslında kaçınılması zor bir bağımlılık durumu gerçekleşiyor demektir. Duygusal ilişkilerde bağımlılık yaşayan insanlarda esasen en büyük korku kaybetme korkusudur. Bağlandıkları insanı kaybetmekten korktukları için kıskançlıklar, karşısındaki insanı çok sıkmak, hareketlerini kısıtlamak gibi çeşitli davranışlar gösterebilirler.

Kişiler duygusal ilişkilerde bağımlılık yaşadıklarında karşısındaki insanı kaybetmemek için onu kimseyle paylaşmak istemez hatta karşı cinsle en normal durumlar için bile bir iletişim kurmasına tahammül edemez. Bu davranışlar ilişkinin başlarında sorun gibi görünmese de ilerleyen zamanlarda duygusal ilişkilere çok büyük problemlere yol açmaktadır. İnsan karşısındaki insanı gerçekten seviyor olabilir fakat bağımlılık yaşadıktan sonra sevgi durumundan çıkıp takıntılı kişilik haline geçmektedir. Kişiler bu duygularını ve buna bağlı olarak partnerini zorlayıcı davranışlarını fark ederse sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmek için bu davranışlarının normal olmadığını ve destek alması gerektiğini bilmelidir.

Duygusal İlişkilerde Bağımlı Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

  • Aşırı kıskançlık başlaması durumunda
  • Partneriniz olmadan asla yaşamak istemediğinizde
  • Sürekli partneriniz ile olmak istediğinizde
  • Partnerini kaybetmemek ve onu kontrol altında tutmanın daha kolay olacağını düşünerek sürekli evlilik ısrarında bulunduğunuzda
  • İlişkide mutlu olmayıp, ayrılacak cesareti bulamadığınızda.

Tüm bu nedenler duygusal ilişkinizde bağımlılık yaşıyor olabileceğinizin bir göstergesi olabilir. Bağımlılık duygusu yaşayan insanların en önemli özelliği de kendilerine olan inanç ve özgüvenlerini yitirmeleridir. İnsanlar özgüvenlerini yitirdiğinde tamamen karşı tarafa bağımlı hale gelir ve kendilerini iyi hissetmek için her zaman karşısındaki insanın duygularına önem verir.

Bazen insanlar duygusal bağımlılıklarının farkındadır fakat kontrol edemezler. İnsanlar çoğu zaman da bağımlılıkları yüzünden ilişkilerine zarar vererek ilişkilerini bitirme noktasına getirirler.

Bağımlılık ilişkide iki taraf içinde çok zor bir durumdur. Bağımlılık yaşayan taraf parterini sürekli kıskanıp, baskı altında tutacaktır. Bu durum karşı tarafta ki insan içinde içinden çıkılmaz bir hal almaya başlayacak ve aralarındaki bağlılık zamanla ayrılık noktasına gelecektir.

Duygusal İlişkilerde Bağımlı Olabilme İhtimali Yüksek Olan Kişilikler Nelerdir?

  • Asosyal olan insanlar.
  • Kendini fiziksel olarak güzel/yakışıklı hissetmeyen insanlar.
  • Yalnızlıktan korkan insanlar.
  • Özgüvensiz insanlar.
  • Çocukluğunda ailesi tarafından terk edilmiş ya da ihmal edilmiş insanlar.
  • Şiddete maruz kalmış insanlar.
  • Kendini değersiz gören insanlar.

Bağımlı kişilerin mutluluk kaynağı karşısındaki insandır. Ama bu durum kesinlikle yanlıştır. İnsanlar başka insanlarla da, kendileri ile de mutlu olmayı bilmelidir. Bazen bakıldığında bu sebepler bir ilişkide olabilen normal bir durum gibi görünse de duygusal bağımlılık insanları çok büyük tehlikeye sokabilmektedir.

Bağımlılığını fark eden insanların bu durumdan bir an önce kurtulması gerekmektedir. Eğer bunu kendi başına yenemiyor ise psikolojik destek almasında fayda vardır.

Bazen de insanlar aslında gerçekte sevmedikleri insanları sadece duygusal bağımlılıkları yüzünden sevdiğini ona aşık olduğunu zannetmektedir. Bu durum karşı taraf için de yıkıcıdır.

Duygusal İlişkilerde Bağımlılıktan Kurtulma Yolları Neler?

  • Kendinizle mutlu olabilmeyi öğrenin. Kendi başınıza zaman geçirmeyi eziklik veya terkedilmişlik gibi hissetmeyin.
  • İlişkiniz bittikten sonra yalnız kalmamak için hemen yeni bir sevgili bulmayın. Unutmayın nitelikli bir yalnızlık rahatsız edici bir ilişkiden çok daha güzeldir.
  • İhtiyacınız olmasa da spor salonlarına, çeşitli kurs, etkinlik ve konserlere giderek daha fazla sosyalleşin.
  • Kendinizi 2. plana atmayın ve aşırı fedakarlıktan kaçının.
  • Kıskandığınız durumların farkında olun ve kurtulmak için çaba gösterin.

Aslında çoğu zaman hayatınıza birini aldığınız zaman eskiden yaptığınız aktiviteleri yapmamaya, arkadaşlarınızla görüşmemeye ve her gün partnerinizle görüşmeye başlıyor tüm zamanınızı onunla geçirmek istiyorsunuz. Bu durumda size keyif ve mutluluk veren tek kişi partneriniz olmaya başlıyor ve gün geçtikçe bağımlılığınız artmaya başlıyor. Ve bu durumlar daha da ileri gittiğinde karşınızdaki insanı aşırı kıskanmaya başlıyor hem onun hem de kendinizin alanını daraltmaya başlıyorsunuz.

İnsanlar kendi yaşam alanlarını bir başkası için daraltmaya başladığında zaten bağımlılık orada başlıyor demektir.

Hayatınızda birisi olduğunda da kendi arkadaşlarınız ile görüşmekten, sosyalleşmekten vazgeçmemelisiniz. Kendi içinize kapanmamalı ve sadece partnerinizle aktiviteler yapmamalısınız. Hayattan keyif alarak yaşamak ve kendinize inanmak en güzel duygulardır.

Kendinize karşı olan güveninizi ve yeterliliğinizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Siz kendinizi iyi ve özgüvenli hissettiğiniz zaman karşınızda ki insanlarda sizi o şekilde görecektir. İlişkilerinizde bağımlılıktan kaçının ve buna neden olabilecek hatalar yapmamaya özen gösterin.

Özellikle ilişkinizde mutlu değilseniz, sadece yalnız kalmaktan korktuğunuz için ve karşınızdaki insanı kaybetmek istemediğiniz için bu ilişkiyi sürdürmeye çalışıyorsanız bağımlılığınız giderek artacak demektir.

Bağımlılıklarınızdan kurtulmak için kendinizi sevmeyi deneyin ve kendinize önem verin.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu