Erkek Dünyası

Elinizin Altında Bulunması Gereken Hırdavat Ürünleri

Her eve lazım tamirat tadilat malzemeleri

Evinizdeki musluk mu akıtıyor? Veya dolabınızın kapısı eğik duruyor ve menteşesini ayarlamanız mı gerekiyor? Erkeklerin birçoğunda hemen bunu tamir etme içgüdüsü doğar. Bazıları tamirat işlerini hiç sevmezken bazıları için terapi niteliği taşır. Tabii ki bu sadece erkeklere özgü bir durum değildir. Eli yatkın bir çok kadın da bu işleri erkekler kadar iyi becerebilir. Gelin beraber her erkeğin sahip olması gereken hırdavat ürünlerine bir bakalım.

Önce Güvenlik

Önce güvenlik, her şeyden önce güvenlik.Küçük ev işleri de olsa, büyük çaplı tamiratlar da olsa iş güvenliği önlemi almamız, bir anlık dikkatsizlik sonucu dönüşü olmayan kazalara karşı bizi koruyabilir.

  • Koruyucu Gözlük matkap gibi araçları kullanırken çalıştığımız üründen seken parçacıklar ve tozlara karşı ve kimyasal ürünler kullanırken oluşacak tepkimelerden gözümüzü korumak için olmazsa olmaz bir iş güvenliği aletidir.
  • Baret çatı gibi yüksek yerlerde çalışmamız gerekiyorsa düşme veya kafamızı çarpma ihtimaline karşı iyi bir araçtır.
  • Emniyet Halatı Yine yüksek yerlerde çalışırken kullanmamız şart olan ürünlerden diğeridir.
  • Koruyucu Eldiven Elimizi kesici ve sivri nesnelerle çalışırken ayrıca varsa cam kırıkları gibi nesnelerden korumak için koruyucu bir eldiven işimizi görür.

Olmazsa Olmaz Hırdavat Ürünleri

  • Matkap: Duvar, ahşap gibi sert yüzeyler üzerinde dönerek delik açmaya yarayan elektrikli bir aletdir. Darbeli ve darbesiz matkap olmak üzere iki farklı delme yöntemi kullanılır.

Darbeli matkap delme işlemi yaparken dönme hareketiyle birlikte ileri geri hareket ederek belli bir güç uygular. Böylece delme işlemini kolaylaştırıp hızlandırır. Eğer beton duvar gibi bir yüzey üzerinde matkap kullanıyorsanız darbeli matkap işinizi kolaylaştırır. Darbesiz matkaplar sadece dönme hareketi ile delme işlemini gerçekleştirir. Şarjlı veya elektrikli modelleri mevcuttur.

Matkap kullanırken dikkat etmemiz gereken en önemli şey delmek istediğimiz yüzey için farklı uçlar kullanmamız gerektiğini bilmektir. Metal matkap ucu, ahşap matkap ucu ve beton matkap ucu olmak üzere üç farklı matkap ucu türü vardır.

  • Silikon Tabancası: Ahşap, metal gibi bir çok yüzeyde yapıştırma yapmamıza ve sızdırmazlık oluşmasına yardımcı olur.

Silikon adını verdiğimiz bir malzemeyi elektrikle ısıtarak yapışkan hale getirir. Dekorasyon ve tamirat işlerinde can kurtarıcı rol oynar.

  • Tornavida Seti: Her türlü küçük tamir işi için gerekli bir araçtır.

Farklı başlıkları olan bir set alarak, her türlü vidayı sökebilir veya takabilirsiniz. Yıldız ve düz tornavida çeşitlerini farklı boylarda ayrı ayrı alabileceğiniz gibi sadece uçlarını tak çıkar yapılabilen tornavida setlerini de tercih edebilirsiniz. Bunun yanında çeşitli boylarda vida ve çivi şarttır.

  • Akülü Vidalama: Seri vidalama işi yapmanız gerekiyorsa klasik tornavida yerine akülü vidalama işinizi hızlandırır.

Özellikle dolap kapaklarının menteşeleri ve eşya sabitleme gibi işlerde size kolaylık sağlar.

  • Pense: Metal bir kablo, tel gibi parçaları kıvırmak, bükmek ve sıyırmak, ısıtılan metal parçaları tutmak için kullanılan olmazsa olmaz bir araçtır. Aynı zamanda vidaları sıkılaştırmak veya sökmek için de kullanırız.

Kerpeten, kargaburun, keski, marangoz kerpeteni, segman pense gibi değişik amaçlarda kullanılmak üzere farklı çeşitleri vardır.

  • Su Terazisi: Herhangi bir yüzeyin düz olup olmadığını ölçmek için kullanılır.

Mesela duvara sabitlemek istediğimiz televizyon için askı aparatının montajını yaparken veya asacağımız tablonun düzgün olmasını istiyorsak göz kararıyla değil su terazisiyle ölçüsünü alarak yapmamız şarttır.

  • Şerit Metre: Sadece tamirat yaparken değil her zaman elimizin altında olması gereken ürünlerden birisidir. Çeşitli boyları vardır. 3 metreye kadar uzanan bir şerit metre çoğunlukla işimizi görür.
  • Maket Bıçağı: Falçata olarak da bildiğimiz ucu son derece keskin olan bir bıçaktır. Hassas kesim yapmamız gerekiyorsa oldukça faydalıdır. Çok keskin olduğu için dikkatli kullanmalıyız.
  • Lehim Makinesi: Elektrikli cihaz tamiratında veya diğer metal parçaların birbirine yapışması ve kaynaşması için kullanılan bir araçtır.
  • Çekiç: Olmazsa olmaz en temel gereçlerden birisidir. Çivi çakmak bazen de mobilya elemanlarının birbirine montajı esnasında gerekli bir araçtır. Bir çok farklı boyutda çekiç bulunur.
  • Ufak Testere: Bir ucu tırtıklı kesmeye yarayan bir alettir. Maket bıçağıyla birlikte küçük de olsa ufak bir testere alet çantamızın içinde bulunmalıdır.
  • Kontrol Kalemi: Priz, duy gibi aletlerin elektrik bağlantılarının olup olmadığını kontrol etmemize yardım eder.
  • Takım Çantası: Tamirat tadilat aletlerinin bir arada bulunup kolaylıkla organize edebilmemizi sağlayacak bir takım çantası şarttır. Olabildiğince çok bölmesinin olması ihtiyacınız olduğunda aletleri kolaylıkla bulmanıza faydalı olacaktır.

  • Forum sayfamızda görüşlerinizi paylaşmak ister misiniz?
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu