Erkek Dünyası

Prostat Hastalığı Nedir?

Prostat Nedir? Prostat, penis ve mesane bölgesinde yer alan ortalama ceviz büyüklüğündeki organdır. Prostat hastalığı bu organ üzerinde yaşanan sorunların adıdır. Rektumun hemen önünde bulunan prostat, mesaneden penis merkezine kadar geçerek idrarın vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Bunun adı da üretradır.

Prostat hastalıkları erkeklerde 50 yaşından itibaren başlasa da bu kimi zaman daha genç olan bireylerde de ortaya çıkabilir. Prostat iltihabı olarak bilinen tıp dilinde Prostatit olarak adlandırılan iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri gibi hastalıkların cerrahi tedavileri günümüzde farklı metotlar ile desteklenerek sürdürülmektedir.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat bezi adı verilen bu alanda büyüyen kansere prostat kanseri denir. Ülkemizde ve Dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında gelir. Prostat kanserinin hâlâ neden oluştuğuna dair el ile tutulur bilgiler mevcut değildir.

Buna rağmen, hastalığın yaşı ilerlemiş olan erkeklerde daha sık rastlanıldığı bilinmektedir. Genelde 50’li yaşlardan itibaren ortaya çıktığı bilinen kanserin en sık görüldüğü yaş ise 65 ve üzeri olduğu görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonunda, aile bireylerinden birinde prostat kanseri görülen kişilerde kanserin görülmesi daha olasıdır. Eğer yakınlarınızda prostat kanseri olan kimseler var ise ve sizde de belirtileri görüldüyse vakit kaybetmeden bir uzmana görünmenizde fayda var. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhisin tedavide oldukça etkili sonuçlar verdiğini ve hayat kurtardığını unutmayın.

Prostat kanseri diğer kanser türlerinden farklı olarak daha yavaş bir seyir izler ve değişken huylar sergilemektedir. Bu yüzden prostat kanseri olmuş kişilerdeki sorunlar birbirinden farklılık gösterebilir. Eğer altta belirtilen sorunlar uzun bir süredir devam ediyorsa bir uzmana görünmenizde fayda var. PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar testi, prostat MR, multi parametrik, ultrasonografi (radyolojik) prostat biyopsisi gibi yollarla prostat hastalıkları tanısı netleşebilir. İdrar yolları ile ilgili yaşanan sorunlar sebebiyle oluşan hislerin ve bulguların nedenini ancak bir doktor söyleyebilir. O yüzden bu sorunları yaşıyorsanız kendi kendinize teşhis koymadan önce mutlaka bir üroloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir.

Prostat Kanserine Yakalanan Kişilerde Görülen Sorunlar

  • Boşalma ya da idrar yapma durumlarında yaşanan güçlükler
  • İdrar yaparken zayıf ya da kesik kesik olarak yaşanması
  • İdrar yaparken acı ve yanma hissi
  • Geceleri daha sık idrara kalkma
  • Mesanenin asla boşalmama hissiyatı
  • Aniden gelen idrar yapma isteği ve idrarı tutamama
  • İdrar yaptıktan sonra devam eden idrar akıntıları
  • İdrar yapamama hali
  • İdrar sızıntısı
  • İdrarda ve menide kan
  • Kasık, bel, sırt, kalça ya da bacak ağrıları

Prostat kanserine yakalanan kişilerin yukarıdaki listede de belirtildiği gibi ne yazık ki günlük aktivitelerini sorunsuz olarak yerine getirmesi her zaman mümkün olmuyor. Prostat kanseri, bireylerin bazı sosyal aktiviteleri yapmasına engel olurken zaman zaman çekilmez boyutlara çıkabiliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu