Kızlara Özel

Kadınlarda Depresyon

Depresyon bir diğer adı ile majör depresif bozukluk hayatınızı pek çok alanda kötü etkileyen ve toplum içerisinde oldukça yaygın olan psikolojik hastalıklardan birisidir. Nasıl düşündüğünüzü, nasıl hissettiğinizi ve nasıl davrandığınızı tamamen etkileyecek olan depresyon sizlerin çok farklı bir karaktere dönüşmenize neden olabilir.

Sürekli mutsuz hissederken aynı zamanda zevk veren durumlardan da hiçbir şekilde zevk alamazsınız. Kişiler psikolojik hastalıklara sahip olduklarını düşündüklerinde kısa süre içerisinde uzman bir kişiden psikolojik yardım alarak bu hastalıkları kolaylıkla alt edebilirler.

Her insan hayatının belli zamanlarında üzüntü verici durumlarla karşılaşabilir. Gerek iş hayatında gerekse günlük hayatta karşılaştığımız sorunlardan dolayı can sıkıcı durumlarla karşılaşmak insani bir durumdur ve olağandır. Farkında olmamız gereken şey yaşanılan her mutsuzluğu depresyon olarak adlandırmanın yanlış olduğudur.

Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, kadınlarda ve erkelerde benzer şekillerde görülebilir ancak kadınlar birkaç faktörden dolayı depresyonu farklı bir açıdan yaşayabilmektedir.

  • Mutlu olacak durumlar yaşanmasına rağmen sürekli mutsuz ve üzgün hissetmek. Hiçbir olaydan zevk almamak.
  • Günlük aktivitelerini gerçekleştirirken ilgi gösterememek.
  • Konuşmada zorluk yaşamak veya konuşmak istememek. Depresyon belirtilerinden birisi de kişilerin iletişim kurmak istememesi olarak gösterilebilir. Bu durumda kişi karşısında kim olursa olsun ilgi göstermez konuşmak istemez.
  • Sürekli yorgun hissetmek kadınlarda depresyon belirtilerinden bir başkasıdır. Hiçbir fiziksel aktivite gerçekleştirilmemesine rağmen depresyon yaşanması durumunda kişi kendisini sürekli mutsuz ve yorgun hisseder.
  • Değersiz ve yetersiz hissetme duygusu depresyona giren kişilerde sıklıkla yaşadığı duygular arasında yer alır. Kişi kendini her konuda son derece yetersiz ve değersiz hisseder. Yaptığı hiçbir işe karşı ilgi göstermeyeceği için yaptıkları onu tatmin etmez ve aynı zamanda alınan sonuçlardan da memnun olmaz.
  • Kadınlar günlük işlerinde erkeklere oranla daha dikkatli olurlar. Depresyon yaşanması durumunda eski dikkatleri ve konsantrasyonları kaybolur bu süreçte verimli bir hayat sürdüremezler.
  • İntihar eğilimi. İntihar eğilimi kadın erkek fark etmeksizin depresyon sürecinde oldukça ciddi bir risk durumudur. Eğer intihar düşüncesi varsa vakit geçirmeden bir uzmandan yardım almanız oldukça önemlidir.

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyon, kadın veya erkek cinsiyet farketmeksizin pek çok nedenlerden ötürü gerçekleşmektedir. Alkol ve madde kullanımı, uzun süreli işsizlik, maddi kayıplar, iflas, hormonal bozukluklar ve değişimler, ailede süregelen depresyon, sevilen birisinin ölümü depresyonun başlıca nedenlerinden bazılarıdır. Ancak bu durumlardan birkaçını yaşamanız kesinlikle depresyona gireceğiniz anlamına gelmez. Bazı insanlar bazı acılara karşı daha dayanıklı bir yaklaşım sergileyebilirler.

Depresyona yakalanan kişi sizseniz durumu fark ettiğiniz andan itibaren iyileşmek adına uzman bir kişiden yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

Bazen depresyona giren kişi durumun farkına kolayca varamaz. Dışarıdan bakan birisi için kişinin depresyonda olduğu daha kolay anlaşılabilir. Unutulmamalıdır ki psikolojik olması hastalığınızın tedavi edilemeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ilaç ve terapi desteği ile kısa süre içerisinde hastalığınızdan kurtulabilirsiniz.

Kişi Kendisine Depresyon Tanısı Koyabilir mi?

Bilinçli insanlar duygu durumlarının farkında olabilen kişilerdir. Yaşanılan sıkıntıların belirtilerinin depresyon olup olamayacağının da farkında olabilirler. Fakat yine de kişinin kendisine depresyon tanısı koyması doğru değildir. Herhangi bir hastalıkta olduğu gibi psikolojik hastalıklarda da hastalığa tanı koyacak kişi alanında uzman olmalı ve gerekli gördüğü tedavi yöntemine karar vermelidir.

Duyulan mutsuzlukların tamamı depresyon anlamına gelmez ve bazı depresyonlar sadece psikolog ile konuşmak ile geçecek kadar hafif olmaz. Bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekebilir ve buna kendinizin karar vermesi mümkün değildir. Kendi kendinize koyacağınız teşhisler yanlış olacaktır ve sizlerin bazı durumlardan kötü etkilenmenize neden olacaktır. İleride daha ağır bir depresyon süreci yaşamamak adına dikkatli olmanız gerekmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu