Sağlık

İnternet Kullanımıyla Ortaya Çıkan Rahatsızlıklar

Teknolojik alanlarda yaşanan yeniliklerle, sürekli olarak gelişen aletler ve alışkanlıklar ortaya çıkmış bu da insanların bazı teknolojik araçları yanlış kullanmasıyla internet hastalıkları dediğimiz kimi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bilinçsiz internet kullanımıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar daha önce olmayan yeni nesil sağlık sorunlarına neden oluyor.

Uzmanların, çağın hastalığı olarak nitelendirdikleri bu tür rahatsızlıkların en fazla gençleri ve çocukları etkilediklerinin de altını çiziyor. Özellikle gelişmekte olan çocukların e-hastalık olarak adlandırılan bu hastalığa karşı savunmasız oldukları biliniyor. Çocuklarda, kaygı, huzursuzluk, korku gibi mental rahatsızlıklar ve bunlara bağlı gelişen nefes darlığı, baş dönmesi gibi fizyolojik semptomları da beraberinde getiriyor.

Teknolojinin bilinçsizce kullanılmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızları şu şekilde sıralayabiliriz.

Nomofobi

Kulağa komik gelse de günümüzde birçok genç nomofobi rahatsızlığı adı altında bir sorun ile karşı karşıya. Nomofobi, kişinin cep telefonuyla olan bağının tamamen kesilmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu tür kişiler telefonlarından uzaklaştıklarında panik ve korku havasına bürünür. Bu korku ileri seviyede, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme gibi belirtiler gösterebilir. Yani internet kullanımıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar fizyolojik olarak da etkisini gösterebiliyor.

Fomo

Özellikle sosyal medya platformlarında yaşanan gelişmeleri takip edememe korkusu, trendleri takip edememe, gündemin gerisinde kalma olarak söylenebilir. Kişi yaşanan bir gelişme karşısında edinemediği bilgiyi bir eksiklik olarak görür. Fomo, sosyal medya platformunda takip ettiği kişilerin gönderileri hakkında bilgi sahibi olamama ve bu duruma karşı koyamama halidir.

Google Takibi

İnternet Kullanımı ile ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri de Google Takibi olarak bilinen rahatsızlık. Birey, etrafındaki kişileri herkesten gizli olarak genelde Google aracılığıyla sürekli araştırır ve bu bazı kişilerde takıntı haline dönüşür. Buna Google’lamak denir. Öyle ki bazen gittiği mekanda çalışan personellerin ad ve soyadlarını öğrenme durumundan sonra bile google’lamaya kalktığı olur.

Ego Sörfü

Ego sörfü; narsistik eğilimleri olan ve aynı zamanda teknolojiye takıntı derecesinde düşkün olan kişilerin sık sık kendi isimlerini dijital platformlarda arattığı, kendisi hakkında yazılan yazıları takip ettiği durumdur. Bu insanların kapıldığı hastalık klasik narsiszmin çevrimiçi hal alması olarak da adlandırılabilir. Bu kişiler aynı zamanda ego hastasıdır. Acilen tedavi görmesi gereken bu tür kişiler egolarına yenik düşerek etrafındaki insanların için hayatı çekilmez hale getirebilirler.

Siberhondrik

Rahatsızlanmaya meyilli olan bu kişiler doktor muayenesi yerine internet üzerinden tedavi yöntemlerini arayarak uygulayan kişilerdir. Teknoloji düşkünlüğü ileri derecede olan insanlar Siberhondrik sendromu ile yanlış kararlar verebiliyorlar. Genelde sağlık konusunda çok hassas olmamız gerekirken, bu kişiler internet üzerinde yazılan bilgileri doğru-yanlış demeden uygulayarak kendileri ve yakınlarına teşhis koymaya ve tedavi etmeye çalışırlar. En sakıncalı hastalıklardan biridir.

Photolurking

Bu hastalıkta kullanıcılar arama motorları veya sosyal medya platformları üzerinden sürekli olarak başkalarının fotoğraflarına bakarak sıkılmadan saatlerce vakit geçirebilirler. Genelde kendilerine ait sosyal hayatları kısıtlıdır.

Cheesepodding

İnernet kullanımıyla ortaya çıkan rahatsızlıklardan nispeten en zararsızı olarak görebiliriz. İnternet üzerinden geçirdiği vaktini sürekli olarak şarkı indirmekle harcayan kişilere Cheesepodding denir.

Facebook Depresyonu

Facebook ve diğer sosyal medya platformları insanları depresif bir yapıya dönüştürebiliyor. Bilhassa kişilik gelişim aşamasında olan ergenlik dönemindeki gençleri, duygusal olarak hayal kırıklıkları ve sorunlarının üzerinde sık sık konuşmaları, ruh sağlığına olumsuz yönde etki ederken, eş zamanlı olarak depresif bir yapıda olmalarına neden olabiliyor.

İnternet Siniri

İnternete bağlanmada yaşanan sorunlar nedeniyle bağlantı kalitesi düzelene kadar öfke nöbeti geçiren kişiler için kullanılan bir tabirdir. En büyük nedenlerinden biri hızlı biçimde bilgiye ulaşma isteği olan kişide bu durum öfke patlamaları ve tahammülsüzlüğe kadar varabiliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu