İlişkiler

İlişkilerde Psikolojik Şiddet

Şiddet toplum algısı nedeniyle fiziksel güç kullanılarak uygulanan kaba güç olarak algılansa da psikolojik şiddet dediğimiz bir kavram vardır. Psikolojik şiddet ikili ilişkilerde hakaret, duygusal baskı, eleştiri, duygusal ihmalkârlık, küçümseme, görmezden gelme ya da yalan söyleme şeklinde gerçekleşmektedir.

Günümüz dünyasında bir insana psikolojik şiddet uygulamak son derece kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. İnsanlar karşısındaki insanı yaşadığı hayattan soyutlamak, kendisini sevmesini engellemek ve hiçbir sebep olmaksızın hakaret etmeyi kendilerine hak olarak görmektedir. Bu durumun yanlışlığını ise bireylerin fark edebilmesi son derece önemlidir.

İlişkilerde Psikolojik Şiddet

İlişkiler kadın ve erkekler için fark etmeksizin tabuların yıkıldığı ve tarafların birbirini tamamen kabul ettiği bir bağlılıktır. Bu bağlılık ölçülü düzeyde olduğu sürece ilişkiler sağlıklı bir şekilde ilerleyebilir ve bireyler birbirlerine herhangi bir zarar vermezler.

Bu durumun tam tersine ilişki içerisinde ölçüsüz bir birliktelik varsa ve bir taraf diğer tarafa karşı süregelen bir psikolojik şiddette bulunuyorsa ilişki sağlıksız ve zarar veren bir ilişkiye dönüşecektir.

Psikolojik şiddet ise kadına ya da erkeğe farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Eğer partneriniz sizi herhangi bir sebepten dolayı aşağılıyor, hakaret ediyor, davranışlarınızı küçümsüyor veya sizinle olmaktan utanıyor ve bunu size gösteriyorsa bu durumda size psikolojik şiddet uyguladığı söylenebilir. Ruhsal sağlığı doğrudan etkileyecek olan bu şiddet erkenden tespit edilirse bu zararlı ilişkiden erken zamanda kurtulabilirsiniz.

İlişkilerde psikolojik şiddet asla kabul edilemeyecek bir şeydir. Kişiler karşı tarafa olan bağlılıkları, sevgileri ve çıkarları doğrultusunda psikolojik şiddet gördüklerini anlamayabilir. Bu nedenle ilişki içerisindeyken zarar görüp görmediğinizin farkında olmak için dış dünyaya kendinizi tamamen kapatmamanız gerekmektedir.

Kıskançlık Bir Psikolojik Şiddet Türüdür

Psikolojik şiddet sadece aşağılama, küçümseme, kaba davranma şeklinde gerçekleşmemektedir. Tüm bunların yanı sıra kadınların ve erkeklerin ilişkinin olmazsa olmazı olarak gördükleri kıskançlık kavramı da bir tür psikolojik şiddettir.

Kadın ya da erkek fark etmeksizin kişilerin karşı tarafın hayatını aksatacak kararları vermeyi kendilerine hak olarak görmeleri ve karşı tarafın hak ve özgürlüklerini kısıtlamaları, giyecekleri kıyafetten yiyecekleri yemeğe kadar karar vermeleri psikolojik şiddetin en net belirtileridir. Bu durumda karşınızdaki insanın sizi diğer insanlardan korumak için size karıştığını düşünmek son derece yanlıştır.

Aklı başında her insan belirli bir yaştan sonra kendi kararlarını verebilecek, istediği yerlerde bulunabilecek olgunluğa kavuşabilmektedir.

Bu durumda ilişkilerde kıskançlık adı altında karşı tarafı hayattan soyutlamak, kişinin özgürlüklerini elinden almak, ilişki içerisinde karşı tarafı küçük görmek psikolojik şiddettir. Bunu herhangi bir kişinin size karşı yaptığını fark ettiğinizde o ilişkiden kurtulmak sizin için en doğru tercih olacaktır.

Psikolojik Şiddet Nasıl Engellenebilir?

Psikolojik şiddeti engellemek istiyorsanız ilişki içerisinde karşı tarafın sizden yüksek bir seviyede olduğunu, sizin o kişiye bağlı olduğunuzu, karşınızdaki kişinin size karışma ve sizi kıskançlık sebebiyle hayattan soyutlama hakkı olduğunu kabul etmemeniz gerekmektedir.

Bir ilişkide karşı taraf hangi hak ve özgürlüklere sahipse sizler de o hak ve özgürlüklere sahip olduğunuzu unutmamalısınız.

Psikolojik şiddeti yapabilecek tarafa bu hakları vermemeniz ve ilişki adı altında her türlü duvarı kaldırmanız ve kişinin oyuncağı haline gelmemeniz son derece önemlidir.

Kendi sınırlarınızı ve karşı tarafın sınırlarını bildiğiniz sürece ilişki içerisinde psikolojik şiddet görmezsiniz ancak tüm bu kurallara dikkat etmenize rağmen psikolojik şiddet görüyorsanız bu durumda ilişkinizin olduğu kişiyle ilişkinizi bitirmelisiniz. Hayatın sizin için harika bir serüven olduğunu ve bir başkasının sizin hayatınıza hükmedemeyeceğini bilmeli ve bilmeyenlere de öğretmelisiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu