Erkek Dünyası

Baba Olmaya Hazır Mısınız?

Kendinize Sorun! "Ebeveynliğe Hazır Mısınız?"

Baba olmak sadece biyolojik olarak düşünülemez. Çocuk sahibi olmayı planlamak babalığa atılan ilk adımdır. Ancak, çoğu zaman bebek sahibi olma fikri öncelikle kadınların aklına gelirken, erkekler genellikle bu düşünceye uzak kalırlar. Bebek sahibi olmak için doğru zamanın yanı sıra, iyi giden bir evliliğinizin de olması gereklidir. Kötü giden bir evliliği kurtarmak için çocuk sahibi olmak dünyaya getireceğiniz masum bir canlıya verilecek ilk zararlardan birisidir.

Bebek sahibi olmak, eşlerin her ikisinin de istediği bir karar olmalıdır. Eğer tek tarafın isteği ve zorlamasıyla olursa bebeğin duygusal gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Anne adayının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi, bebeğin duygu durumunun ve gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için, bebek sahibi olmak isteyen eşlerin bu kararı birlikte ve ortak bir şekilde alması son derece önemlidir.

Baba olmak, aynı zamanda bir öğrenme sürecidir. Çocuğunun ihtiyaçlarını, gelişimini ve duygusal durumunu anlamak için çaba göstermelidir. Bu nedenle, baba olmak için gerekli olan özellikler arasında sabır, anlayış, iletişim becerileri ve esneklik yer almaktadır.

Baba olmak, sadece çocuğun dünyaya gelmesinde sebep olan erkek anlamına gelmez. Çocukla ilgilenmek, onun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak, eğitimine destek olmak, sorumluluk almak ve bir örnek olmak demektir. Bu nedenle, baba olmak isteyen erkek öncelikle kendisinesorumluluk sahibi bir birey olup olmadığıyla ilgili eleştirel bir gözle bakmalıdır.

Sonuç olarak erkek, bebek sahibi olmanın sadece biyolojik bir süreç olmadığını, eşine ve çocuğuna karşı sabırlı bir şekilde uzun süreli sevgi ve anlayış göstermesi gerekeceğinin bilincinde olmalıdır. Kendisinin tahammül seviyesinin yeterli olup olmadığını ölçmelidir.

Baba Olma Duygusu

Baba olmak, anne olmak kadar içgüdüsel bir olay değildir. Ancak, doğumdan önce baba adayları için de bir hazırlık süreci gereklidir.

Anne adayları bebeklerini taşıdıkları ve doğurdukları için bebekle bağ kurmaları daha kolaydır. Ancak baba adayları, bu sürece daha yavaş adapte olabilirler. Bu nedenle, baba adayları bebek sahibi olmak için doğru zamanın yanı sıra, baba olma duygusuna da kendilerini hazırlamalıdırlar.

Bu süreç bebekle bağ kurmayı, ona bakmayı, onu beslemeyi ve büyütmeyi öğrenmek için bir fırsattır. Bu sayede, bebek sahibi olduktan sonra doğru bir şekilde adapte olabilirler ve bebekleriyle güzel bir bağ kurabilirler. Kız çocukları küçük yaşlarda evcilik oynayarak anne olmaya başlarlar. Bebeklerine mama yedirirler, uyuturlar ve altını temizlerler. Fakat erkek çocuklarında bu durum nadir görülür. Bu yüzden herkes için geçerli olmasa da bir çok baba adayı doğuma mental olarak hazırlanmalıdır.

Baba Olmaya Hazırlık Nasıl Yapılmalı?

Uykusuz gecelere hazır olun. 🙂

  • Konuşun: Her şeyden önce eşinizle açık bir şekilde bebek sahibi olmak isteyip istemediğinizi konuşun. Dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkacağınızı unutmayın.
  • Öğrenin: Beslenmesi, temizliği, uyku düzeni gibi bebek bakımı ve ihtiyaçları hakkında kitap ve internet sayfalarını okuyun. Her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir çağdayız.
  • Destek alın: Baba olan arkadaşlarınız veya aile bireylerinizle konuşun, tecrübelerinden faydalanın.
  • Hazırlanın: Bir bebek odası hazırlayın ve bebek için gerekli eşyaları önceden hazırlayın. Evinizi bebekler için tehlikeli olabilecek ev eşyalarına karşı güvenlikli hale getirin.
  • Kendinizi sağlıklı tutun: Baba olmanın stresli bir süreç olabileceğini unutmayın. Bu süreçte kendinizi de ihmal etmeyin. Kendinize iyi bakın ki ailenize de daha faydalı olursunuz. Sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın.
  • Finansal durumunuzu gözden geçirin: Maalesef bebek sahibi olmak düşündüğünüzden daha masraflı bir süreç olacaktır buna hazırlıklı olun. Hem doğum masrafları hem de sonrası için maddi birikim yapmaya başlayın.
  • Esnek olun: Planlarınızın değişebileceğini kabul edin ve esnek olun. Bebeklerin ihtiyaçları önceliklidir. Ayrıca eşinizin de doğum sonrası duygusal olarak hassas olabileceğini ve fedakarlık seviyenizin daha da artabileceğini bilin.
  • Eşinizle birlikte çalışın: Baba olmak, birlikte çalışmayı gerektirir. Eşinizle birlikte bebek bakımını üstlenin ve sorumlulukları paylaşın.
  • Gerekirse eşinizle birlikte hamilelik kurslarına gidin.


  • Forum sayfamızda görüşlerinizi paylaşmak ister misiniz?
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu